info@lagakretskort.se
0771-40 46 10

Global semiconductor shortage - Halvledarbristen

Chipageddon är nu verkligare än någonsin, det är nästan ingen som inte märkt av detta på ett eller annat sätt. Inte minst ni som skickar in kort till oss som fått höra av tillverkare att det tyvärr inte finns några ersättningskort att få tag på under en mycket lång tid framöver. Det skapar en sådan extrem obalans på marknaden så man nästan blir mörkrädd. Man tänkte länge att "Ja ja, det här kommer ju inte påverka oss, eller det vi gör" men det visade sig vara en underskattning i världsklass. Man kan kort säga att det började innan pandemin med den explosiva utvecklingen av 5G näten som ökade efterfrågan på halvledare enormt. Sedan beslutade USA sanktioner mot Huawei som är en av de största aktörerna gällande 5G Telecom. Detta fick nästan alla chipp-tillverkare utanför USA att överösas med orders och bokningar från Huawei. Man uppskattar att Huawei beställde komponenter för kring 230 miljarder kronor sedan sanktionerna bara för att "stock-pila" nödvändiga komponenter för att kunna fortsätta utveckla sina produkter minst 2 år framåt.

När pandemin sedan slog till värden över så såg vi en drastisk ökning av behovet av ett kontor hemma, det skulle finnas laptop, skärmar, skrivare och kameror. Så även här ökade efterfrågan, men samtidigt var fabriker till stor del stängda under "lockdowns" och kunde inte tillverka några halvledare.

Så här kan det se ut i ett lager där det normalt brukar vara miljontals med komponenter.

Men ovan orsaker är inte ensamma orsak till chippbristen utan nog bara droppen som fick bägaren att rinna över. Det är en rad olyckliga händelser som varit högst inblandade. Som den ohyggliga vintern i Texas som fick flera stora fabriker att stänga. Renesas 300mm (kiselskiva - wafer) chipplinjen i östra Japan som fattade eld och förlamade fordonsindustrin på många håll. Renesas har nästan en tredjedel av den globala marknadsandelen för mikrokontrollerchips som används i bilar.

Logistiken kring komponenter och också fått sig en törn genom plötsliga förändringar i efterfrågan av varor under pandemin. Det åtföljs av en höjning av flygfrakt-avgifterna och bristen på lastbilschaufförer i Europa. En 40-fot container kostade för 2 år sedan ca 15.000kr att skeppa från Asien till Europa. Idag kostar samma container nästan 200.000kr att skicka samma väg. Det gör att priserna går upp och det skickas mindre för att bara lagerhålla normalt.

Distributörer och säljare såg trenderna tidigt och flera började "horda" komponenter och till sist blev det nästan ett priskrig uppåt på flera vanliga "general purpose" chip. Det uppstod nya företag på världsmarknaden med ett enda mål i sikte, utnyttja läget till fullo. De infördes konstiga "MOQ" - minimum order quantitys som innebar att en vanlig efterfrågad komponent för 8-10kr kunde finnas hos en enda lagerhållare som nu istället vill ha 800kr för samma komponent och man var tvungen att köpa ett minimum om 200st. Det har ställt till det lite för oss som reparerar kretskort, där man lätt förstår att vi kan inte köpa in en reservdel för 160.000kr för att laga ett kort som i vanliga fall kostat några tusenlappar att laga. Man kunde köpa ny utrustning billigare än att reparera. Det är lite bitter smak i den tuggan.

Men, peppar peppar vi har blivit helt stoppade så ofta utan ändå lyckats få tag på chippet till exempel via ett kretskort som är skrotat eller att man till och med fått köpa en annan fungerande pryl som man vet innehåller chippet vi behöver för att reparera ett helt annat kort. Men enstaka gånger har det varit så illa att vi kan laga kortet men vi får inte tag på reservdelar.

Det är också på grund av denna brist man läser titt som tätt att stora företag inom fordonsindustrin helt plötsligt köpt upp alla exemplar av en tvättmaskin eller ett specifikt kylskåp för att rycka loss 10-kronors chippet för att sedan kasta resten av maskinen då man i sin tur inte kan sälja sin 400.000-kronors bil för att det saknas något som alla tagit för givet, att det har alltid varit god tillgång av halvledare. Man har inte räknat in i riskprognosen att något så osannolikt i denna magnitud ska sätta stopp för verksamheten.

Vi får också se massor av nya produkter på marknaden som fått anpassas till äldre chipp bara för att de faktiskt finns på hyllorna just nu, där man fått ge avkall på "state-of-the-art" teknologi och nöja sig med vad som finns, långsammare och färre finesser. Vissa bilar säljs idag utan funktioner som man sedan lovar att bygga in när det finns möjlighet, som t.ex. Ford som säljer en bil där styrningen av värmen i baksätena inte går att ställas in av den som sitter där bak, även om reglagen för styrning finns där. Det är förvisso ett smart sätt att kunna leverera även under halvledarbristen. Man får bara hoppas att de håller vad de lovar, det gör i alla fall vi, när vi säger att vi gör allt vi kan för att reparera ditt kretskort😊

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

populära
senaste
kommentarer
Hej Pontus, absolut kan vi det. Skicka ett mail till info@lagakretskort.se så tar vi det ...
Hej min rtx 2080 ti är högljudd och varm Kan ni göra service på den?
Copyright 1985-2023 © Tricom AB
Jag förstår!
Den här hemsidan använder sig av cookies. Mer information